Logo De Duurzame Tafel
← Laatste nieuws

6 april 2016

Seamore: ‘Voorlopig is het heel duurzaam oogsten’De Amsterdamse start-up Seamore levert zeewierpasta als duurzaam en gezond alternatief voor gewone pasta. Inmiddels ligt de wier-tagliatelle in de schappen van de Plus en de Albert Heijn.


Seamore maakt zijn I sea Pasta, zoals de zeewierpasta heet, van de Himanthalia elongata, een zeewier dat in Europa aan de Atlantische kust groeit. “Wij halen het op dit moment uit Ierland en we gaan nu ook in Bretagne oogsten”, vertelt oprichter Willem Sodderland in een uitzending van DuurzaamBV Radio.

Volgens de oprichter is zeewiertagliatelle een duurzaam alternatief voor conventionele pasta. “Het komt uit de zee, en heeft alleen maar zonlicht nodig. Er liggen miljoenen van deze soort in zee, die zijn eigenlijk nog nooit gebruikt, dus voorlopig is het heel duurzaam oogsten.”
 

Beperking voedselproductie op land

Voor de productie van gewone pasta is bovendien land nodig”, zegt Sodderland. “Twee derde van de wereld is zee, en het land wordt steeds vaker gebruikt om eten te produceren voor de mens. Dat betekent eigenlijk dat alles wat van het land komt in die zin een enorme beperking heeft om tot 2050 die 9 miljard mensen te kunnen voeden.”

Daarnaast zijn voor voedselproductie op land volgens Sodderland veel bronnen nodig, zoals zoetwater en pesticiden. “Een van de belangrijke aspecten van zeewier is dat je dat niet nodig hebt.”
 

Internationale standaard

Om de duurzaamheid van de oogst te kunnen garanderen, werkt Seamore samen met onder meer de Marine Stewardship Council (MSC) aan de ontwikkeling van een internationale standaard. Daarnaast wil Sodderland het zeewier zelf op zee gaan kweken.

Hierbij moet hij naar eigen zeggen ook ‘uitkijken’: “Als we op zee gaan kweken, haalt dat zeewier nutriënten uit de zee, die niet moeten worden weggehaald bij vissen”, zegt hij in de radio-uitzending. Om de teelt binnenkort op een verantwoorde manier plaats te laten vinden, onderzoekt Seamore onder meer samen met de Universiteit van Wageningen de mogelijkheden hiervoor.

Onlangs ontving Seamore € 950.000 aan groeikapitaal, van onder meer Rabobank.

Bron: Duurzaambedrijfsleven.nl, door Chris Thijssen

Reageer op dit nieuwsbericht

Naam
Reactie
Wat is het tegenovergestelde van zwart?

Wij maken elkaar duurzaam

De Duurzame Tafel is een vereniging voor ondernemers en bestuurders die op een pragmatische manier willen leren over duurzaamheid. Door het organiseren van Tafelbijeenkomsten maken de leden ‘elkaar’ duurzaam: nieuwe inzichten, nieuwe denkkaders.
Meer over De Duurzame Tafel

Tafelnieuws

Meld je hier met je e-mailadres aan voor de nieuwsbrief van De Duurzame Tafel!

Lidmaatschap

Lid worden? In 2016 ben je al lid voor minder dan 1 euro per dag, 360 euro per jaar!