Logo De Duurzame Tafel
← Laatste nieuws

23 maart 2016

Zakelijk succes en duurzaamheid gaan hand in handDagvoorzitter Pernille La Lau heeft de tweede dag Building Holland geopend. Daarna volgden de presentaties van Hans Coenen (Gasunie) en Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Carlos de Bourbon de Parme (zie foto).

In haar openingswoord vertelde La Lau over de vernieuwde duurzame huisvesting van de Goede Doelen Loterijen. “Dit wordt ook de nieuwe uitzendlocatie van RTL-programma Koffietijd, dat ik presenteer. Ik vind het sowieso prachtig: al die duurzame gebouwen aan de Zuidas.”
 

Alle vormen omarmen voor duurzame energie

Daarna vertelde Hans Coenen van Gasunie over hun nieuwe kijk op gas. “Het gaat voor ons niet meer om het transporteren van een bulk gas, maar om ‘gas op maat’.”

Hij liet weten te begrijpen dat sommige mensen negatief kijken naar gas. “Toch hoop ik dat dit verandert. Sommige sectoren zijn lastiger te verduurzamen en daarbij kan groen gas hulp bieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de scheepvaart en zwaar transport, maar ook de bestaande bouw.”

In het laatste geval stelde hij dan ook voor om alle vormen te omarmen voor duurzame energie. “Hierbij kan de hybride warmtepomp bijvoorbeeld helpen. We willen iedere keer naar de beste oplossing kijken, op lokaal en regionaal niveau.”
 

Gezond verstand en wil om samen te werken

Prins Carlos vond het goed dat Coenen vertelde dat Gasunie uit zijn comfortzone is gekomen. “Dat is voor het sluiten van het Energieakkoord ook gebeurt, anders was het nooit gelukt om met zo’n 50 bedrijven tot een akkoord te komen.”

Hierbij speelde volgens hem ondernemerschap, de wil om samen te werken en gezond verstand een belangrijke rol. Ook in het daarna volgende commentaar vond hij goed. “Zo houden we elkaar kritisch.”

Hij was ervan overtuigd dat ook alle aanwezigen met hun gezonde verstand de meerwaarde van duurzaamheid en circulaire economie zien. “Er blijft echter wel een spanningsveld dat jullie het goede willen doen, maar dit niet altijd de juiste aandacht kunnen geven. Gelukkig gaat zakelijk succes en duurzaamheid eindelijk hand in hand. Daarnaast past duurzaamheid in de tijdgeest: een ondernemer moet daarbij in zijn keuzes authentiek en transparant zijn.”

Als cruciale stap hierbij ziet hij samenwerken. “Hij klinkt wellicht als een open deur, maar blijkbaar is het toch niet zo eenvoudig. Waarom staat het anders nog steeds op de agenda?”

Bron: Building Holland, foto: Robert Tjalondo

Reageer op dit nieuwsbericht

Naam
Reactie
Welke kleur heeft de onderste balk van de Nederlandse vlag?

Wij maken elkaar duurzaam

De Duurzame Tafel is een vereniging voor ondernemers en bestuurders die op een pragmatische manier willen leren over duurzaamheid. Door het organiseren van Tafelbijeenkomsten maken de leden elkaar duurzaam: nieuwe inzichten, nieuwe denkkaders.
Meer over De Duurzame Tafel

Tafelnieuws

Meld je hier met je e-mailadres aan voor de nieuwsbrief van De Duurzame Tafel!

Lidmaatschap

Lid worden? In 2016 ben je al lid voor minder dan 1 euro per dag, 360 euro per jaar!