Logo De Duurzame Tafel
← Laatste nieuws

25 januari 2016

Connexxion bespaart veel brandstof met rustiger rijdenBusvervoerder Connexxion heeft vorig jaar 4,3 miljoen liter diesel bespaard doordat chauffeurs rustiger gingen rijden. Twee jaar geleden begon de vervoerder een proef met een aangepaste rijstijl om het milieu te ontlasten. 

Aan buschauffeurs die aantoonbaar hebben bijgedragen aan het resultaat, betaalt Connexxion in totaal een miljoen euro aan bonussen. De rijstijl van de chauffeurs wordt geregistreerd met een meetkastje. Goed presterende bestuurders kunnen een extraatje van 500 tot 800 euro tegemoetzien.  
 

Rustig optrekken

De bestuurders leren in een cursus om rustiger op te trekken en niet langer pompend te remmen maar de bus te laten uitrijden naar de bushalte. Op een jaarlijks verbruik van 45 miljoen liter diesel heeft de andere rijstijl voor een besparing gezorgd van 8,8 procent. Met de proef wordt uiteindelijk gemikt op 10 procent minder brandstofverbruik per jaar.

Naast een afgenomen CO2-uitstoot resulteerde de nieuwe rijstijl ook in minder boetes, minder schade en meer bussen die op tijd rijden, blijkt uit cijfers van de vervoerder.  

Uiteindelijk schakelt Connexxion over op elektrisch aangedreven bussen. De regering wil dat in 2025 alle openbaarvervoerbedrijven elektrisch rijden. 

Bron: NOS

Reageer op dit nieuwsbericht

Naam
Reactie
Wat is het tegenovergestelde van zwart?

Wij maken elkaar duurzaam

De Duurzame Tafel is een vereniging voor ondernemers en bestuurders die op een pragmatische manier willen leren over duurzaamheid. Door het organiseren van Tafelbijeenkomsten maken de leden ‘elkaar’ duurzaam: nieuwe inzichten, nieuwe denkkaders.
Meer over De Duurzame Tafel

Tafelnieuws

Meld je hier met je e-mailadres aan voor de nieuwsbrief van De Duurzame Tafel!

Lidmaatschap

Lid worden? In 2016 ben je al lid voor minder dan 1 euro per dag, 360 euro per jaar!