Logo De Duurzame Tafel
← Laatste nieuws

14 juli 2015

Primeur in de wegenbouw: plastic wegenHet is een primeur in de wegenbouw: plastic wegen, ontwikkeld door KWS Infra, een dochteronderneming van VolkerWessels. Het bouwconcern wil in de toekomst autowegen aanleggen van gerecycled plastic.

Het is het eerste bedrijf ter wereld dat plastic afval op deze manier grootschalig wil inzetten bij wegenbouw. Behalve dat de plastic delen makkelijker en sneller kunnen worden gelegd dan wegen van beton en asfalt, bieden ze nog meer voordelen, zegt de bouwer.

Ze zijn lichter, waardoor ze niet snel verzakken, kunnen beter tegen de weersinvloeden én hebben een holle ruimte voor bekabeling. Bovendien hoeven vrachtwagens minder te verstoken om de delen naar de bouwplaats te brengen en kan het materiaal gerecycled worden.
 

Testen

'De mogelijkheden van plastic wegdek zijn onbeperkt', zegt Rudolf Mars, directeur van KWS Infra. Het reliëf aan de bovenkant is wijzigbaar, waardoor de maker in de stroefheid van het wegdek en de afvoer van regenwater kan variëren. 'Wij kunnen plastic wegen oneindig veel eigenschappen meegeven', aldus Mars.

Die eigenschappen mogen niet erg afwijken van asfaltwegen of klinkerwegen, zegt Fred Wegman, als emeritus hoogleraar verbonden aan de TU Delft en specialist op het gebied van verkeersveiligheid. 'Je moet je indenken dat er iedere dag honderden zware vrachtwagens overheen rijden. Het is de vraag welke gevolgen die belasting heeft op de langere termijn. Om daar achter te komen zal er uitvoerig getest moeten worden.'

Wanneer de eerste, echte weg van plastic er zal komen, weet het bouwbedrijf nog niet te zeggen. Het zoekt nog financiers en medewerkers voor het plaatsen en testen van de wegen, zoals universiteiten en gemeenten die geld en ruimte beschikbaar stellen voor een testweg. De gemeente Rotterdam heeft zich al

In tegenstelling tot andere wegenbouwers heeft VolkerWessels alleen in 2012 een verlies geleden, de andere jaren na de crisis werd een positief saldo behaald. 'Het concern is bovendien per saldo schuldenvrij', zegt analist Nico Inberg van Beurswijzer. 'Financiering van dit ontwerp zal dan ook niet het probleem zijn'.

VolkerWessels is kleiner dan bouwbedrijf BAM, maar beduidend groter dan Heijmans en Ballast Nedam. Volgens Inberg is het bedrijf financieel gezonder dan andere bouwers. 'Terwijl BAM, Heijmans en Ballast Nedam om de haverklap moeten afboeken op slecht lopende infrastructuurprojecten, weet VolkerWessels in deze moeilijke markt de marges goed op peil te houden', zegt Inberg.

Voorlopig richt het bedrijf zich op de Nederlandse markt, maar Mars van KWS Infra heeft grotere plannen. Een daarvan is renners die deelnemen aan de Tour de France beschermen tegen schaafwonden middels 'valvriendelijke' wegen. 'We kunnen het reliëf in het wegdek zo aanpassen dat een val minder schade tot gevolg heeft',  zegt Mars. Hij hoopt ooit de Tour op plastic wegen te laten verrijden. 'Dat zou een droom zijn.'

Bron: Volkskrant

Reageer op dit nieuwsbericht

Naam
Reactie
Welke kleur heeft de bovenste balk van de Nederlandse vlag?

Wij maken elkaar duurzaam

De Duurzame Tafel is een vereniging voor ondernemers en bestuurders die op een pragmatische manier willen leren over duurzaamheid. Door het organiseren van Tafelbijeenkomsten maken de leden ‘elkaar’ duurzaam: nieuwe inzichten, nieuwe denkkaders.
Meer over De Duurzame Tafel

Tafelnieuws

Meld je hier met je e-mailadres aan voor de nieuwsbrief van De Duurzame Tafel!

Lidmaatschap

Lid worden? In 2016 ben je al lid voor minder dan 1 euro per dag, 360 euro per jaar!