Logo De Duurzame Tafel
← Laatste nieuws

7 oktober 2015

Nieuwbouw Sensata Technologies in Hengelo moet top van duurzaamste gebouwen bestormenDe nieuwbouw van sensorenfabrikant Sensata Technologies op Westermaat Campus in Hengelo moet tot de top 3 van duurzaamste gebouwen van Nederland gaan behoren. Deze week begon de bouw, die circa 18 miljoen euro gaat kosten.

Gerard Schröder heeft een naam hoog te houden. De vastgoedontwikkelaar uit Wierden staat op de tiende plaats op de ranglijst van ‘duurzame Nederlanders’, die is opgesteld door het internetplatform Duurzaamgebouwd.nl en de Dutch Green Building Council.
 

Geen doorsnee ontwikkelaar

Schröder Vastgoed ontwikkelde al de duurzame kantoortoren Magna Porta in Almelo en Park Phi in Enschede, drie kantoortorens langs de Zuiderval die zijn onderscheiden met het duurzaamheidslabel Breeam Excellent. „In standaard kantoorgebouwen is niemand meer geïnteresseerd. Huurders niet, banken niet en beleggers evenmin. Ik ben geen doorsnee ontwikkelaar”, zegt Gerard Schröder (55). „Sommige projectontwikkelaars hebben de markt veel ellende bezorgd door geen gebouwen te verkopen, maar huurcontracten. Met als gevolg slechte gebouwen en miljoenen vierkante meters leegstand.”
 

Van Almelo naar Hengelo

Sensata Technologies, het voormalige Texas Instruments, verhuist van Almelo naar Hengelo. Almelo ziet daarmee met 340 mensen één van de grootste particuliere werkgevers van de stad vertrekken. „Maar daarmee heeft Almelo geen bedrijf verloren”, stelt Schröder. „Twente heeft er juist een behouden.”
 

Top drie

Gerard Schröder wil met de nieuwe Sensata-vestiging in de top drie van duurzaamste gebouwen komen door toepassing van nieuwe technieken en materialen. Er wordt onder meer warmtepomptechniek toegepast. In het systeem van warmte-koude opslag wordt dagelijks 3 miljoen liter water rondgepompt. Ook maakt Schröder voor het eerst gebruik van (aanvullende) koeling met behulp van akoestische geluidsgolven. Het gebouw is ontworpen op basis van Design for Disassembly. Hierdoor is het mogelijk de componenten en elementen na demontage van het gebouw te hergebruiken. 
 

MVO Nederland

Schröder heeft met MVO Nederland een overeenkomst gesloten om duurzame beton toe te passen. De toepassing van cementloos beton in een gedeelte van de dakvloeren, is volgens Gerard Schröder zelfs een wereldprimeur.

Bron: Tubantia

Reageer op dit nieuwsbericht

Naam
Reactie
Hoeveel is 4 plus 3?

Wij maken elkaar duurzaam

De Duurzame Tafel is een vereniging voor ondernemers en bestuurders die op een pragmatische manier willen leren over duurzaamheid. Door het organiseren van Tafelbijeenkomsten maken de leden ‘elkaar’ duurzaam: nieuwe inzichten, nieuwe denkkaders.
Meer over De Duurzame Tafel

Tafelnieuws

Meld je hier met je e-mailadres aan voor de nieuwsbrief van De Duurzame Tafel!

Lidmaatschap

Lid worden? In 2016 ben je al lid voor minder dan 1 euro per dag, 360 euro per jaar!