Logo De Duurzame Tafel
← Laatste nieuws

12 mei 2015

Het grommen van JoostJoost is bij ons de creatief directeur. Van nature een vriendelijke man, tenzij je aan het ontwerp van een van zijn kasten komt; dan gaat hij grommen. Dan zegt hij tegen mij dat het allemaal wel kwaliteit moet hebben en dat de kostprijs niet alles bepalend is.

Ja Joost, ik begrijp het, maar al die arme kindertjes van de kastenmakers moeten ook ’s ochtends een boterhammetje kunnen eten en daar zijn we toch ook een beetje verantwoordelijk voor. En weet die klant echt wel dat we het pimmeltje van het nippeltje aan de onderzijde van de kast verchroomd hebben? Ligt de klant er wakker van? Joost wel.

Zes jaar bijna ondraaglijke druk op de kostprijs om het hoofd boven water te houden gaat het bedrijf - en Joost - niet in de koude kleren zitten. Waar gaan we voor: principes of overleven? De algemeen directeur komt met de oplossing: aan de omstandigheden aangepaste principes. Niet goed genoeg voor Joost, daar doet hij het echt niet voor. Principes zijn principes, ook al is het de dood of de gladiolen. En Joost is verstandig en loopt op kousenvoeten om de discussies. Als hij iets niet wil, dan zegt dat hij het nog gaat uittekenen en dan hoor je er verder niets meer over. Het is als een Lange en Stille Nee…hij gaat het niet doen en dus ook niet verder proberen.

Dan blijft de vraag over wat we wél gaan doen. Want veranderen moet, zegt het gevoel. Cd-rekjes in kasten maken is niet echt handig als er geen cd’s meer worden verkocht. We praten over wanden die kasten worden en kasten wanden. Over wat een kast nog is en kan zijn, als er steeds minder wordt bewaard. Joost en ik lopen samen over de beurs en bekritiseren en bewonderen de concurrenten en komen dan samen tot de conclusie dat principes het uitgangspunt moeten zijn als we onze collectie gaan aanpassen aan de nieuwe tijd, maar zonder het verleden los te laten.

Rudy Stroink, directeur Pastoe

Bron: Woonspot.nl, 2 april 2015

Reageer op dit nieuwsbericht

Naam
Reactie
Welke kleur heeft de bovenste balk van de Nederlandse vlag?

Wij maken elkaar duurzaam

De Duurzame Tafel is een vereniging voor ondernemers en bestuurders die op een pragmatische manier willen leren over duurzaamheid. Door het organiseren van Tafelbijeenkomsten maken de leden ‘elkaar’ duurzaam: nieuwe inzichten, nieuwe denkkaders.
Meer over De Duurzame Tafel

Tafelnieuws

Meld je hier met je e-mailadres aan voor de nieuwsbrief van De Duurzame Tafel!

Lidmaatschap

Lid worden? In 2016 ben je al lid voor minder dan 1 euro per dag, 360 euro per jaar!