Logo De Duurzame Tafel
← Laatste nieuws

25 september 2014

'Duurzaam betekent niets meer'Bouwmaterialen zijn nog steeds niet duurzaam. Bouwers halen hun neus op voor milieuregels en na 25 jaar duurzaamheidsbeleid is er in feite niets bereikt. Dat is de conclusie die Cobouw-journalist Thomas van Belzen trekt in zijn boek Duurzaamheidsoorlog, dat vandaag verschijnt.

De bouwsector heeft de regels voor ecologisch verantwoord bouwen en verbouwen veelvuldig veranderd en dat niet altijd ten gunste van het milieu. "Producten waarbij aardolie wordt gebruikt, zowel in de productiefase als bij het transport, krijgen vaak ten onrechte het kenmerk duurzaam", zegt Van Belzen. "Die term stelt niets meer voor."

Van Belzen vertelt bij ondernemer Peijnenburg in Heusden, die handelt in bouwmaterialen, dat er veel op het spel staat. "Het is een markt waar jaarlijks 60 miljard euro in omgaat, we praten over veel geld en grote belangen."

Schapenwol

Peijnenburg kan daar over meepraten. "Het is moeilijk om als kleine ondernemer duurzame producten aan de man te brengen. Veelal worden de regels zo ingewikkeld gemaakt, dat je er niet tussenkomt."

Als voorbeeld neemt hij schapenwol, een duurzaam isolatiemiddel dat onder meer bij monumenten prima gebruikt kan worden. "Maar schapenwol staat laag op de lijstjes in duurzaamheidsland", vult Van Belzen aan. "En dus is er nauwelijks vraag naar bij bouwers die zich op de lijstjes baseren."

Struikelen over labels

De regels voor wat duurzaam is en wat niet, zijn volgens de schrijver lastig. "Door die ingewikkelde regelgeving is het voor kleine ondernemers die iets nieuws te bieden hebben op het gebied van duurzaamheid moeilijk om ertussen te komen. En die regels worden door de sector zelf opgesteld; daar gaat een zelfbeschermende werking vanuit."

"Iedereen kan nu zeggen dat zijn product duurzaam is. Je struikelt over de labels die duurzaamheid beloven, maar dat woord zegt niks meer. Waar we naar toe moeten zijn producten waar van je van op aan kan en fabrikanten die nakomen wat ze beloven."

Bron: nos.nl

Reacties op dit nieuwsbericht

Anja Tekelenburg op 16-12-2014 09:13

Belangrijker dan regels is volgens mij de intrinsieke betrokkenheid, motivatie en ook gezond boeren verstand.

Duurzaamheid in al zijn facetten is een levensstijl, een keuze, de één gaat daar verder in dan de ander.

Zolang het vooral of alleen over economische groei gaat en niet over welzijn en gezondheid, denk ik dat we niet zo ver komen als de droom van mensen die er echt voor gaan.

Ook het korte en middellange denken -en niet voor lange termijn duurzaam denken (kracht van familiebedrijven)- helpen als rem.

Kortom ik geloof niet in labels, niet meer in elk geval.

Reageer op dit nieuwsbericht

Naam
Reactie
Hoeveel is 3 plus 4?

Wij maken elkaar duurzaam

De Duurzame Tafel is een vereniging voor ondernemers en bestuurders die op een pragmatische manier willen leren over duurzaamheid. Door het organiseren van Tafelbijeenkomsten maken de leden ‘elkaar’ duurzaam: nieuwe inzichten, nieuwe denkkaders.
Meer over De Duurzame Tafel

Tafelnieuws

Meld je hier met je e-mailadres aan voor de nieuwsbrief van De Duurzame Tafel!

Lidmaatschap

Lid worden? In 2016 ben je al lid voor minder dan 1 euro per dag, 360 euro per jaar!