Logo De Duurzame Tafel
← Laatste nieuws

3 juli 2014

Hernieuwbare energie voor het eerst belangrijkste energiebron DuitslandElektriciteit uit windmolens en zonnepanelen is voor het eerst de grootste bron van stroom in Duitsland. Dit blijkt uit een rapport van het Fraunhofer Instituut, waar verschillende Duitse media aandacht aan besteden. Hiermee drukt hernieuwbare energie bruinkolen van de eerste plek af in de energiemix in Duitsland.

Inclusief waterkrachtcentrales produceerden hernieuwbare-energiebronnen 81,1 terawattuur aan stroom in het eerste half jaar van 2014.

In dezelfde periode werd er 69,7 terawattuur aan stroom geproduceerd uit bruinkolen. Sinds 2007 was bruinkool de grootste bron van elektriciteit in Duitsland, nadat het aandeel van kernenergie fors werd afgebouwd.

Windenergie grootste bron groene energie

Windenergie is in absolute termen de grootste bron van groene energie in Duitsland. In de eerste 6 maanden van dit jaar werd 26,7 terawattuur aan windstroom opgewekt, een toename van 18,7 procent.

De productie van stroom uit zonne-energie maakte de grootste stijging door, namelijk 28 procent naar 18,3 terawattuur. Uit biomassa en waterkracht werd respectievelijk 25,6 en 10,5 terawattuur aan groene stroom geproduceerd.

Elektriciteit uit fossiele brandstoffen

Er werd juist minder elektriciteit geproduceerd uit fossiele brandstoffen. De productie uit bruinkool en steenkool nam respectievelijk 4,2 en 10,7 procent af. Uit gas werd 25,1 procent minder stroom geproduceerd.

In voorgaande jaren nam het aandeel van bruin- en steenkool in de energiemix juist toe en dit zorgde voor grote twijfels over de energiewende, de energietransitie naar groene energie in Duitsland.

Door gunstigere weersomstandigheden (meer wind en zon) en de verdere bouw van meer capaciteit laat groene energie zien een belangrijke rol te kunnen spelen in het Duits energienet.

Bron: Groene CourantReageer op dit nieuwsbericht

Naam
Reactie
Welke kleur heeft de bovenste balk van de Nederlandse vlag?

Wij maken elkaar duurzaam

De Duurzame Tafel is een vereniging voor ondernemers en bestuurders die op een pragmatische manier willen leren over duurzaamheid. Door het organiseren van Tafelbijeenkomsten maken de leden ‘elkaar’ duurzaam: nieuwe inzichten, nieuwe denkkaders.
Meer over De Duurzame Tafel

Tafelnieuws

Meld je hier met je e-mailadres aan voor de nieuwsbrief van De Duurzame Tafel!

Lidmaatschap

Lid worden? In 2016 ben je al lid voor minder dan 1 euro per dag, 360 euro per jaar!