Logo De Duurzame Tafel
← Laatste nieuws

8 april 2013

Duurzame energie, businessmodellen en intelligent bouwen bij SSW de Bilt: Geen GreenpeaceOns nieuwe tafellid VIAC organiseerde een tafelbijeenkomst over ESCos en duurzame bouw op 26 maart bij Woonstichting SSW in De Bilt.

Zie ook Fotoreportage tafelbijeenkomst ESCo's en duurzame bouw

Ad van Zijl, directeur-bestuurder benadrukte in zijn openingswoord de rol van duurzaamheid binnen een corporatie: SSW is geen Greenpeace. Wij zien duurzaamheid als een speerpunt, maar lopen niet voor de muziek uit, dat wil zeggen: wij werken met systemen die al hebben bewezen succesvol te zijn. Voor onze huurders is belangrijk dat we beheersen en het energieverbruik beperken.

Zie ook SSW in gesprek over duurzaamheid (pdf).

Marcel Rodigas, manager Vastgoed bij SSW, vervolgde dit met een praktijkvoorbeeld: het bijzondere project CEC in De Bilt. In dit multifunctionele gebouw, waar VIAC optreedt als installatieadviseur, zijn goede duurzame installaties aangebracht die op zichzelf, bijvoorbeeld als ESCo, te exploiteren zijn. Als je dat wilt doen, moet je niet teveel pionieren met techniek.

Paul Vink van VIAC liet zien hoe je met BIM, Bouw Informatie Management, virtueel bouwt en zo de risicos beperkt. Zie hieronder zijn presentatie:Marc Hopman van ATOsborne ging verder in op de mogelijkheden van ESCos, Energy Service Companies, waarbij het mogelijk is de investeringen en exploitatie van duurzaamheid elders onder te brengen: bijvoorbeeld bij een energiebedrijf. Een ESCo kan op verschillende niveaus worden opgetuigd: voor de volledige energiebehoefte van een gebouw maar bijvoorbeeld ook alleen voor verlichting. De leverancier van bijvoorbeeld LED doet dan de investering en wordt een periode betaald door de besparing, hierna zijn er significant lagere kosten voor de gebruiker. Nieuwe denkkaders die ook zijn toe te passen in andere business.

Ongeveer 35 personen waren aanwezig bij dit evenement, waarbij een speciale vermelding voor een delegatie uit de Euregio (Enschede-Gronau) die momenteel beraden zich aan te sluiten bij De Duurzame Tafel. Het bestuur dankt de sprekers, SSW voor de gastvrijheid en Paul Vink en Carola Boerefijn van VIAC voor de goede organisatie.


Reageer op dit nieuwsbericht

Naam
Reactie
Hoe heet het dier met een slurf?

Wij maken elkaar duurzaam

De Duurzame Tafel is een vereniging voor ondernemers en bestuurders die op een pragmatische manier willen leren over duurzaamheid. Door het organiseren van Tafelbijeenkomsten maken de leden elkaar duurzaam: nieuwe inzichten, nieuwe denkkaders.
Meer over De Duurzame Tafel

Tafelnieuws

Meld je hier met je e-mailadres aan voor de nieuwsbrief van De Duurzame Tafel!

Lidmaatschap

Lid worden? In 2016 ben je al lid voor minder dan 1 euro per dag, 360 euro per jaar!