Logo De Duurzame Tafel
← Laatste nieuws

22 mei 2012

VIAC: Provinciehuis Utrecht Uitbesteden Via ESCoESCo (energy service company) als nieuw samenwerkingsverband tussen gebruiker en energieleverancier. Een ketensamenwerking welk ertoe leidt dat de prestaties van een gebouw en installatie leidend zijn aan de voorafgestelde eisen. Dus samengevat ‘een prestatiecontract’ tussen de betrokken partijen.

Viac stelt zich momenteel in het belang van SSW De Bilt op als intermediair bij het project CEC aan de Melkweg De Bilt, een energiezuinig concept, in een samenwerkingsverband ontworpen. Wij stellen er zeker van te zijn dat prestaties van de installaties in dit gebouw gehaald worden. Daarom vragen wij de markt een aanbieding te doen om een ESCo aan te bieden.

Dit gebouw willen wij graag als voorbeeld inbrengen voor het Provinciehuis, aangezien de Provincie ook een voorbeeldfunctie heeft met betrekking tot efficiënt en duurzaam beheer. Wij zien kansen!

Als ESCo ‘intermediair’ zien wij in het nieuwe Provinciehuis een zeer grote potentieel. Aangezien het gebouw in 1995 is opgeleverd, enkele jaren voordat de eerste EPU eis van kracht is gegaan, vermoeden wij dat het gebouw rond om Klasse G uitkomt. Wij zien niet op de hoogte van de verbeteringen van de laatste tijd. Dit biedt perspectief voor een ESCo partij. Deze kan wellicht middels aanpassingen in de schil danwel in de installaties zeer grote energiereducties bereiken.

Een nog steeds van toepassing zijnde uitspraak is de modernistische uitspraak: “Less is more”! Een contract zonder onderliggend een bestek? Dit is de toekomst. Tot op heden krijgen wij als installatie adviseurs een eisenpakket ten behoeve van het binnenklimaat. Deze gaan we gebruiken voor de uitbesteding.

De ESCo bedenkt oplossingen waar ze middels een overeenkomst beloven de gestelde klimaateisen te waarborgen cq. te verbeteren. Anders dan voorheen gaan deze ESCo ondernemers een langdurig contract aan waarbij zij de opdrachtgever ontzorgen en innovaties inbrengen tijdens de exploitatiefase. Tevens zijn zij verantwoordelijk voor het waarborgen van het binnenklimaat. Dit maakt een onderhoudscontract overbodig. Geen cameratoezicht meer nodig.

People, Planet en Profit komt hierin terug:
  • Het ontzorgt de gebruiker.
  • Grote energiebesparingen (met innovatieve toekomst)
  • COO-reductie
  • Winst voor beide partijen
  • Optimaal binnenklimaat

Een niet te missen kans. Prestatiecontracten zijn reeds Wereldwijd gekend en gebruikt. In
Nederland word de draagkracht steeds groter.

“De output is wat telt” volgens Verwaaijen (directeur TNT)
Result above Effort

Auteur: ing. L.E. Daems
Bedrijf: VIAC


Reageer op dit nieuwsbericht

Naam
Reactie
Hoeveel is 3 plus 4?

Wij maken elkaar duurzaam

De Duurzame Tafel is een vereniging voor ondernemers en bestuurders die op een pragmatische manier willen leren over duurzaamheid. Door het organiseren van Tafelbijeenkomsten maken de leden ‘elkaar’ duurzaam: nieuwe inzichten, nieuwe denkkaders.
Meer over De Duurzame Tafel

Tafelnieuws

Meld je hier met je e-mailadres aan voor de nieuwsbrief van De Duurzame Tafel!

Lidmaatschap

Lid worden? In 2016 ben je al lid voor minder dan 1 euro per dag, 360 euro per jaar!