Logo De Duurzame Tafel
← Laatste nieuws

18 maart 2013

Het levert geld op!Zwart Mul Accountants en adviseurs, onderdeel van ZMGroep waartoe ook salarisverwerker en HRM-ondersteuner Peopleprofs, Coralis Overnameconsultants en administratiekantoor Collis behoren, lanceerde in 2008 MKBduurzaam.

Daarmee beoogden Edwin Odijk AA en drs. Richard van den Heuvel ondernemers bewust te laten nadenken over de impact van bedrijfsmatige beslissingen op langere termijn. We liepen toen behoorlijk voor de muziek uit, herinnert Van den Heuvel zich. Anno 2013 neemt de belangstelling uit het bedrijfsleven toe.

MKBduurzaam is ontstaan als gevolg van vragen van onze klanten met betrekking tot aanbestedingstrajecten, vertelt Odijk. Duurzaamheid is de afgelopen jaren dan ook een steeds belangrijker rol bij overheidsaanbestedingen gaan spelen. Daarnaast hadden wij een duidelijke wens om binnen de MVO-kaders onderscheidende dienstverlening aan te bieden naast onze diensten op het gebied van accountancy en fiscaal advies.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is voor ons kantoor toch al een thema waar we de nodige aandacht aan besteden. Dat blijkt onder meer uit de manier waarop we het milieu proberen te sparen en onze medewerkers de gelegenheid geven om aan te sluiten bij Het Nieuwe Werken. Het milieu speelt overigens niet altijd een doorslaggevende rol. We kijken ook nadrukkelijk naar andere aspecten.

Verbeterd resultaat

Zwart Mul begon met een nulmeting binnen het eigen bedrijf. Van den Heuvel: Daar kwam bijvoorbeeld uit dat we wel heel erg veel papier gebruikten. Dat hebben we danig verminderd door vaker digitaal te communiceren en minder te printen en te kopiren. Digitaal factureren is een volgende stap, die in het afgelopen najaar is gezet. En door Het Nieuwe Werken hebben we minder woon-werkverkeer waardoor de CO2-uitstoot wordt verlaagd. Het levert geld op en het is minder milieubelastend. Onze MVO-ideologie is de grondslag voor een verbeterd fi nancieel resultaat gebleken.

Transparant

Het gaat bij MKBduurzaam niet om maatregelen op korte termijn. MKBduurzaam maakt ondernemers bewust van de gevolgen van beslissingen op langere termijn. Het is in feite een bewustwordingsproces dat uitmondt in bedrijfscontinuteit. Het dwingt tot toekomstgericht denken door de belangen van de omgeving van de onderneming, uitgedrukt in de drie Ps - People, Planet, Profit - te integreren in de bedrijfsvoering en daar transparant verslag van te doen.

Uit ervaringscijfers kunnen we afleiden dat die transparantie bijdraagt aan de winstpotentie van een onderneming. In deze tijden moet je kort op de bal zitten. Iets waar me met onze klanten dagelijks mee bezig zijn, aldus Odijk.

Pluspunten

MKBduurzaam-ondernemers zijn vaak intrinsiek gemotiveerd. Je kunt natuurlijk ook een zakelijke drijfveer hebben. Maar welke motivatie je ook hebt, resultaat heeft het toch wel. Wie actief met MVO en duurzaamheid aan de slag gaat, ontdekt steeds meer pluspunten. Je hebt meer kans op opdrachten. Je voegt een element toe aan je onderscheidend vermogen. Je verhoogt je aantrekkingskracht als werkgever. Dat zou op zich al voldoende aanleiding moeten zijn om MKBduurzaam te omarmen.


Reageer op dit nieuwsbericht

Naam
Reactie
Hoeveel is 2 keer 2?

Wij maken elkaar duurzaam

De Duurzame Tafel is een vereniging voor ondernemers en bestuurders die op een pragmatische manier willen leren over duurzaamheid. Door het organiseren van Tafelbijeenkomsten maken de leden elkaar duurzaam: nieuwe inzichten, nieuwe denkkaders.
Meer over De Duurzame Tafel

Tafelnieuws

Meld je hier met je e-mailadres aan voor de nieuwsbrief van De Duurzame Tafel!

Lidmaatschap

Lid worden? In 2016 ben je al lid voor minder dan 1 euro per dag, 360 euro per jaar!