Logo De Duurzame Tafel
← Laatste nieuws

1 oktober 2008

Goed bestuur in het mkb-familiebedrijfIn het voorjaar van 2008 is het seminar ‘Goed bestuur en Overdracht’ van het Centrum van het Familiebedrijf (CFB) gehouden. Daar werden de uitkomsten van de Familiebedrijvenbarometer 2008 gepresenteerd, en opvallend genoeg was het juist het onderwerp goed bestuur dat aandacht kreeg in de pers.

Het onderzoek bevestigt het beeld dat de meeste mkb-familiebedrijven weinig formele toezichtorganen hebben geïnstalleerd. In dit artikel wordt een aantal interessante uitkomsten van het onderzoek besproken.

Wat valt er te concluderen over de praktijk van goed bestuur in het Nederlandse familie-mkb? Misschien wel de belangrijkste constatering is dat 69 procent van de bedrijven geen intern toezichtorgaan blijkt te hebben. Interessant is dat bij de ondernemingen die wel een intern toezichtorgaan hebben de verdeling tussen de Raad van Commissarissen (RvC) en de Raad van Advies (RvA) ongeveer gelijk is. Opvallend is verder de relatief grote groep ondernemers die heeft aangegeven een ander intern toezichtorgaan te hebben dan een RvC of een RvA. Veelal noemen ondernemers in dit kader de aanwezigheid van een Stichting Administratiekantoor (STAK). Ondanks dat een STAK officieel niet als intern toezichtorgaan wordt aangemerkt, wordt dit door veel mkb-ondernemers toch zo gezien.

Lees verder in het gelijknamige bronartikel (pdf!)

Auteurs: Ilse Matser en Dirk Gerritsen


Reageer op dit nieuwsbericht

Naam
Reactie
Hoeveel is 4 plus 3?

Wij maken elkaar duurzaam

De Duurzame Tafel is een vereniging voor ondernemers en bestuurders die op een pragmatische manier willen leren over duurzaamheid. Door het organiseren van Tafelbijeenkomsten maken de leden ‘elkaar’ duurzaam: nieuwe inzichten, nieuwe denkkaders.
Meer over De Duurzame Tafel

Tafelnieuws

Meld je hier met je e-mailadres aan voor de nieuwsbrief van De Duurzame Tafel!

Lidmaatschap

Lid worden? In 2016 ben je al lid voor minder dan 1 euro per dag, 360 euro per jaar!