Logo De Duurzame Tafel
← Laatste nieuws

5 oktober 2012

Impressie Tafelbijeenkomst Ballast Nedam op 4 oktober‘Duurzame innovatie loont, kennisdeling is essentieel!’

Tafellid Ballast Nedam ontving de leden van De Duurzame Tafel op donderdag 4 oktober voor een tafelbijeenkomst over duurzame innovatie. Karin Scholten en Kees van Iwaarden ontrafelden samen met de leden de woorden ‘duurzaamheid’ en ‘innovatie’ om tot de conclusie te komen dat één en ander multi-interpretabel is.

Snel werd gegaan naar het duurzaamheidsbeleid van het grote Ballast Nedam en hoe dat terugkomt in de werkelijkheid van alledag. Ballast stimuleert haar medewerkers tot innovatie en samenwerking door allerlei innovatiecompetities. Innovatie is de enige manier om voorsprong te behouden, kennisdeling, ook met concurrenten, is daarbij essentieel. Ballast Nedam werkt bijvoorbeeld nauw samen met ontwikkelaar Domeco en GENT&MONK architecten aan nieuwe ontwikkelingen. ‘Partijen moeten samenwerken vanuit hun eigen kracht. Samen stimuleer je innovatie.’‘Energierekeningloos’: het uitdiepen van een vraag zorgt voor nieuwe duurzame concepten

Een mooi praktijkvoorbeeld gaf Arthur Lippus, innovatiemanager van woningcorporatie Portaal. Lippus initieerde afgelopen jaar niaNesto, een competitie tussen verschillende conceptaanbiedende aannemers/ontwikkelaars om samen met de huurders hun ideale woning te ontwikkelen: energierekeningloos en flexibel. ‘Een energierekeningloze woning, op maat te maken door de huurder en weer te veranderen door de volgende huurder.’ De lat ligt hoog. De partijen, waaronder de grootste bouwbedrijven van Nederland, delen kennis en komen samen tot het beste product. De vijf winnende organisaties mogen voor Portaal samen minimaal 50 woningen bouwen die langere periode worden gemonitord.’ ‘Portaal heeft de ambitie dat huurders bewust kiezen voor een woning van onze corporatie. We moeten dus de beste woningen hebben.’ De huurder (consument) staat centraal. Bijzonder is dat uit de competitie nieuwe vragen ontstaan, de overgebleven partijen denken bijvoorbeeld nu na over het fenomeen ‘energierekeningloos’. Om geen energierekening te krijgen is het gebruik heel belangrijk. ‘Dan is bijvoorbeeld de oude energieslurpende wasmachine niet meer welkom, de partijen kijken nu bijvoorbeeld naar samenwerkingen met de fabrikant van energiezuinige wasapparatuur, deze apparatuur wordt kosteloos ter beschikking gesteld, de bewoner betaalt per was…’ Nieuwe vragen zorgen voor nieuwe duurzame concepten.

IQ: intelligent quality

Naast de iQwoning®, een fabrieksmatig geproduceerde woning die energieneutraal gerealiseerd kan worden, is Ballast Nedam is bezig met de ontwikkeling van een energieleverende, in de fabriek gebouwde woning waarvoor samen met een architect een bijzonder energiesysteem is uitgedacht waarbij de natuur de belangrijkste inspiratiebron blijkt.Tegeltjes: duurzaamheid in praktijk

Van Iwaarden: ‘het probleem in de bouw is dat we altijd bij nul willen beginnen op een winderige en natte bouwplaats. Wij beginnen met de bouw in een warme hal en kunnen onder de beste omstandigheden een huis op maat bouwen dat later in delen op de bouwplaats wordt geassembleerd. Zo houden we de kosten in de hand, het is veiliger voor je personeel, je maakt minder vervoersbewegingen, minder bouwafval en er is minder overlast voor de omgeving.’ ‘Doordat we het proces volledig beheersen kunnen we een energieconcept uitwerken maar ook slimmer omgaan met onze grondstoffen. Een voorbeeld zijn de tegeltjes in de badkamer van de iQ-woning®. In het begin hielden we halve tegeltjes over. Samen met onze leverancier MOSA hebben we het zo uitgedacht dat er nauwelijks snijafval van de tegeltjes is. En wat er over is, dat gaat terug naar de fabriek van MOSA en daar worden weer tegeltjes van gemaakt. Elke dag vindt er een verbetering plaats.’

Duurzame innovatie

  • ‘Blijf vragen… Kan het beter, efficiënter, milieuvriendelijker?’
  • Kennisdeling en samenwerking zorgt voor een beter product: elke partij doet waar hij of zij het beste in is
  • ‘Creating shared value’
  • Niet innoveren is stilstand…
  • Out-of-the-box: voor de bouw blijft de natuur een belangrijke inspiratiebron
  • Beheers het proces, daarna kun je je pas focussen op verbetering
  • Opvallende trend: de transitie van bezit naar gebruik. Denk aan de leen-smarts van car2go in Amsterdam: je koopt een vervoersbeweging, geen auto. Ook autoleasemaatschappijen als ons Tafellid Athlon gaan steeds meer richting het verkopen van mobiliteit dan het verleasen van individuele auto’s.
  • Denk na over het proces, wat wil de klant precies?
  • Hoe kun je deze duurzame trend doorzetten in jouw eigen organisatie?

Waarover gaan we de volgende keer aan Tafel?

Architect Casper Schuuring en innovatiemanager Arthur Lippus willen graag verder praten over ‘sociale duurzaamheid’. ‘Plezierig wonen en werken wordt bepaald door de omgeving, de contacten met andere mensen, de levendigheid gedurende de dag. Vaak is de focus bij duurzaam vastgoed op de woning, is deze wel energiezuinig. Maar een echte duurzame woonomgeving wordt gemaakt door de mensen en de juiste stedenbouw.’ Wordt vervolgd voor de liefhebber, in 2013.


Reageer op dit nieuwsbericht

Naam
Reactie
Hoeveel is 3 plus 4?

Wij maken elkaar duurzaam

De Duurzame Tafel is een vereniging voor ondernemers en bestuurders die op een pragmatische manier willen leren over duurzaamheid. Door het organiseren van Tafelbijeenkomsten maken de leden ‘elkaar’ duurzaam: nieuwe inzichten, nieuwe denkkaders.
Meer over De Duurzame Tafel

Tafelnieuws

Meld je hier met je e-mailadres aan voor de nieuwsbrief van De Duurzame Tafel!

Lidmaatschap

Lid worden? In 2016 ben je al lid voor minder dan 1 euro per dag, 360 euro per jaar!