Logo De Duurzame Tafel
← Laatste nieuws

29 oktober 2011

Nieuwe Gilde, oud en toch eigentijdsWat hen bindt? Ze hebben dezelfde passie voor wat ze maken, zijn puur Nederlands, maken vaak hoogwaardige waar, en bestaan van generatie op generatie.

Wij zijn niet veranderd, maar de wereld is veranderd”, zegt Thomas M. Klaphake - een naam als uit een roman van Bordewijk. Hij is directeur van De Eenhoorn in Kampen. Daar maken ze de Olifant sigaren en doen ze in andere koloniale waar, als thee en koffie. Klein maar fijn. Zorg voor kwaliteit, voorzichtig omgaan met grondstoffen en hang naar perfectie waren altijd al deugden in dit soort bedrijven - het is de essentie van hun bedrijfsvoering - en opeens vindt iedereen dat weer belangrijk.

Zeven jaar geleden zette Klaphake Het Nieuwe Gilde op, aan een keukentafel, samen met Diederick
Brasser en Jan Tichelaar (van het gelijknamige aardewerk in Makkem). Tja, zeiden ze: we lijken eigenlijk op elkaar met onze aandacht voor inkoop en concentratie voor wat we maken, en je kunt bij
iedereen precies zien wat er van grondstof tot eindproduct gebeurt. Maar ook in de nadelen zijn er
overeenkomsten: de bescheidenheid bijvoorbeeld. „We deden niks aan bewuste marketing”, zegt hij.

Is er dan ook zoiets als onbewuste marketing? „Jawel - je zorgt dat het product heel goed is. Het heeft zich natuurlijk ook wel bewezen. Kwaliteit verdedigt zichzelf, verder deden we er niet veel aan.” Daar kwam verandering in door de oprichting van Het Nieuwe Gilde. Daar mogen alleen bedrijven
toetreden die op hun eigen terrein bijzonder zijn. Bier van de Gulpener, zalm van De Steur uit Monnickendam, DeWijngaard Kaas uit Amsterdam, brood van bakkerij Carl Siegert, allemaal bedrijven met de kloeke roep van het oude ambacht.

Sindsdien staan ze samen op beurzen (zoals laatst bij de woonbeurs in Amsterdam) en laten ze een folder maken. Samen naar buiten, dat levert rendement op. Jolande van Apeldoorn van Houtwerk Hattem schoof als tweede bedrijf uit de regio rond Zwolle aan tot Het Nieuwe Gilde. Ze zitten vandaag samen aan haar tafel: één van de meubelen die in Hattem op maat worden gemaakt.

Wie naar de toonzaal wil, moet eerst de fabriek door, langs gezaag en geboor en getimmer. Ook hier: van grondstof tot eindproduct. De bomen liggen op het terrein. Binnen maken ze meubels op maat, naar smaak van de klant. Géén imbus-sleuteltjes in dit pand. „Hier zien we ook zelf hoe iedereen erbij betrokken is. We werken volgens het Rijnlands model”, zegt Jolande van Apeldoorn. „Iedereen spreekt mee, iedereen denkt mee.” Niet één product, bedacht door één baas. Het spreekt de consument van nu aan.

Regelmatig spreken de Gildebedrijven met elkaar, bijna iedereen kreeg wel verzoeken om rond te kijken. „Sommigen waren huiverig”, zegt Klaphake. „Wat moet je met al die mensen over de vloer. En dan moest je alles opruimen.” Hij lacht een beetje: juist níet opruimen hoort bij het wezen van
eerlijk handwerk. Europa wordt steeds groter, de scholen en de gemeenten ook - terug naar het overzicht, het vertrouwde.

Dat alles speelt de gildebedrijven in de kaart. Gregor Frenkel Frank bedacht in een (sigaren)reclame ooit de term: Kwaliteit van het leven. Dat vat het goed samen. Het handwerk en de kwaliteit maken een product doorgaans duurder. Maar klanten maken een welbewuste keuze: beter minder maar dan wel heel goed, zoals bij sigaren geldt.

Klaphake: „Het was voor mij een verrassing dat het ook bij de non-food geldt. En dat het ook bij
een tafel geldt: iets wat meer is dan een tafel, een deel van je persoonlijkheid”. Natuurlijk vrat de recessie ook aan de boterham van deze Gildebedrijven. „Maar het gaat minder slecht dan je zou verwachten”, zegt Jolande van Apeldoorn. Ook bij tegenwind doen eigenzinnige producten het kennelijk goed.

Bron: Stentor (tekst: Jelle Boonstra, foto: Tom van Dijke)


Reageer op dit nieuwsbericht

Naam
Reactie
Welke kleur heeft de bovenste balk van de Nederlandse vlag?

Wij maken elkaar duurzaam

De Duurzame Tafel is een vereniging voor ondernemers en bestuurders die op een pragmatische manier willen leren over duurzaamheid. Door het organiseren van Tafelbijeenkomsten maken de leden ‘elkaar’ duurzaam: nieuwe inzichten, nieuwe denkkaders.
Meer over De Duurzame Tafel

Tafelnieuws

Meld je hier met je e-mailadres aan voor de nieuwsbrief van De Duurzame Tafel!

Lidmaatschap

Lid worden? In 2016 ben je al lid voor minder dan 1 euro per dag, 360 euro per jaar!