Logo De Duurzame Tafel
← Laatste nieuws

6 december 2016

Nederlandse particulier heeft weinig boodschap aan duurzaam beleggenNederlandse pensioenfondsen zeggen steeds meer te willen inzetten op verduurzaming van hun beleggingsportefeuille, maar de particuliere belegger heeft daar weinig boodschap aan. Nederlandse beleggers hechten na hun Japanse 'collega's' het minste waarde aan verantwoord en duurzaam beleggen.

Dat blijkt een onderzoek van vermogensbeheerder Schroders onder 20.000 particuliere beleggers wereldwijd, waarvan 1.000 uit Nederland.
 

Institutionele beleggers zetten juist wel in op duurzaam

Nederlandse beleggers, met een belegd vermogen van minstens €10.000, geven de zogenaamde ESG-factoren (environment, social en governance) gemiddeld een belang van 5,9 bij het samenstellen van hun beleggingsportefeuille. Daarmee nemen ze plek 27 van de 28 in als het gaat om landen waar beleggers de meeste waarde hechten aan het 'groene gehalte' van hun beleggingen. Bovenaan staan Indonesië (8,5), Brazilië (8,2) en China (7,7).

Het is een opvallende uitkomst, omdat Nederlandse institutionele beleggers juist inzetten op meer duurzame beleggingen. DNB becijferde in september nog dat 74% van de pensioenfondsen duurzaamheid in zijn geloofsovertuiging, de zogeheten investment beliefs, van 2015 had opgenomen, tegenover 43% in 2014.
 

Particulier belegt niet om de wereld te veranderen

Het verschil tussen de institutionele en de particuliere belegger lijkt daarmee groot, hoewel Schroders het niet kan vergelijken met eerdere uitkomsten. Michel Vermeulen, algemeen directeur Schroders Benelux: 'Particulieren beleggen niet om de wereld te veranderen. Die beleggen voor hun eigen doeleinden. Voor ESG-motivaties moet je zijn bij de grotere beleggers, zeker nu de regulator daar meer op stuurt.'
 

'Nederlander is niet zo bot'

Maar, dan nog zou de Nederlandse particulier méér gericht zijn op de eigen winst dan beleggers in andere landen. Volgens Vermeulen zit het anders in elkaar: 'Ik denk niet dat de Nederlandse belegger zo bot is, het hem niet uitmaakt of hij in de vervuilende industrie of in kinderarbeid investeert. Wellicht is er een soort blindheid ontstaan in de regio's waar het goed gaat, waardoor beleggers aldaar het niet meenemen als element in hun beleggingen.'

De Schroders-man ziet het bovendien als ingebakken optimisme bij Nederlandse beleggers. 'Ze gaan er vanuit dat hun beleggingen al duurzaam zijn. Bovendien, als je in een land woont waar je elke dag wordt geconfronteerd met onderwerpen op het gebied van mensenrechten, vervuiling, kinderarbeid en corruptie, heb je misschien meer de drang het te veranderen of je schuldgevoel af te kopen.'

Bron: FD.nl - Lenneke Arts

Reageer op dit nieuwsbericht

Naam
Reactie
Welke kleur heeft de middelste balk van de Nederlandse vlag?

Wij maken elkaar duurzaam

De Duurzame Tafel is een vereniging voor ondernemers en bestuurders die op een pragmatische manier willen leren over duurzaamheid. Door het organiseren van Tafelbijeenkomsten maken de leden ‘elkaar’ duurzaam: nieuwe inzichten, nieuwe denkkaders.
Meer over De Duurzame Tafel

Tafelnieuws

Meld je hier met je e-mailadres aan voor de nieuwsbrief van De Duurzame Tafel!

Lidmaatschap

Lid worden? In 2016 ben je al lid voor minder dan 1 euro per dag, 360 euro per jaar!