Logo De Duurzame Tafel
← Laatste nieuws

6 december 2016

Extra geld voor laadpalen voor elektrische auto'sHet kabinet trekt €1,5 mln extra uit voor meer laadpalen voor elektrische auto’s. Dat komt bovenop de €5,7 mln die reeds ter beschikking was gesteld voor gemeenten en provincies om de publieke laadinfrastructuur zo snel mogelijk aan te leggen.

Het geld van het Rijk moet lokale overheden stimuleren extra laadpalen te installeren, zo schrijft minister Henk Kamp in een brief aan de Tweede Kamer. In 2018 moet dat resulteren in circa nieuwe 10.000 publieke laadpunten.
 

Niet genoeg

Momenteel telt Nederland naar schatting 14.000 publieke laadpunten. Dat is bij lange na niet genoeg voor het kabinetsdoel om in 2020 tweehonderdduizend semi- of volledig elektrische auto’s op de Nederlandse wegen te hebben.

Dat doel is overigens nog niet in zicht, want van de ruim acht miljoen auto’s die Nederland nu telt, kunnen circa 100.000 voertuigen elektrisch rijden. Daarvan is nog geen 6% in het bezit van consumenten. Bovendien bestaat bijna 90% uit hybride stekkerauto’s, die in de praktijk veel meer op benzine rijden dan beoogd.
 

Emissies

Om die reden besloot het kabinet eerder dit jaar het fiscale voordeel voor hybride auto’s op te heffen. Een voorstel van de autolobby om een aanschafsubsidie en een oplaadtegoed te verstrekken aan particuliere bezitters werd door Kamp afgewezen. In plaats daarvan zet hij in op het faciliteren van de laadinfrastructuur om duurzaam rijden te stimuleren.

Vanaf 2020 zal elektrisch rijden ‘geen verdere financiële ondersteuning van het kabinet nodig hebben om door te groeien’, aldus de minister. De aanleg van laadpalen zal dan ook zonder subsidie financieel rendabel zijn. Tot die tijd moet de kostprijs echter omlaag geschroefd worden door innovatie, efficiencyverbetering, stimulering van uitrol en opschaling.

Reden om elektrisch rijden aan te moedigen is de internationale afspraak om klimaatverandering tegen te gaan. De CO2-uitstoot van het verkeer dient in 2035 met 17% te zijn gedaald ten opzichte van 1990, maar voorlopig zijn deze emissies in de afgelopen vijfentwintig jaar juist met 24% toegenomen.

Bron: FD.nl

Reageer op dit nieuwsbericht

Naam
Reactie
Wat is het tegenovergestelde van zwart?

Wij maken elkaar duurzaam

De Duurzame Tafel is een vereniging voor ondernemers en bestuurders die op een pragmatische manier willen leren over duurzaamheid. Door het organiseren van Tafelbijeenkomsten maken de leden ‘elkaar’ duurzaam: nieuwe inzichten, nieuwe denkkaders.
Meer over De Duurzame Tafel

Tafelnieuws

Meld je hier met je e-mailadres aan voor de nieuwsbrief van De Duurzame Tafel!

Lidmaatschap

Lid worden? In 2016 ben je al lid voor minder dan 1 euro per dag, 360 euro per jaar!