Logo De Duurzame Tafel
← Laatste nieuws

8 januari 2017

Papierfabrikant gaat 'spaanplaat' maken van drankbekersDe Limburgse papierfabrikant Van Houtum gaat maximaal €5 mln investeren in de productie van een soort spaanplaat, met onder meer drankbekers als grondstof. Over een jaar moeten de eerste ‘groene’ panelen en platen vanuit Swalmen op de markt komen.

De panelen die Van Houtum gaat maken, lijken op mdf of spaanplaat, maar verschillen in techniek en chemische samenstelling. Om de vezels voor de platen met elkaar te verbinden gaat de fabrikant het alleen water, druk en warmte gebruiken en geen harsen, zoals bij mdf. De panelen kunnen gebruikt worden als plafondtegels, plantenbak, meubilair en tussenwand.

Als grondstof voor de groene platen dient afval van bedrijven en instellingen. Volgens Van Houtum zitten veel bedrijven met reststromen van cellulose en vezels die ze graag opnieuw gebruiken. Directeur Bas Gehlen: ‘Denk aan grassoorten, drankbekers en kleding. Schiphol, Waterschappen, de provincie Friesland: we werken al met veel bedrijven en instanties samen.’
 

Concurrentie in papier is moordend

Van Houtum is een van de laatst overgebleven zelfstandige papierfabrieken van Nederland. Al tachtig jaar maakt het familiebedrijf toiletpapier en papieren handdoeken voor de (zakelijke) markt. Satino Black is het bekendste merk, maar Van Houtum produceert ook veel voor private labels.

Twee grote papiermachines staan er op het bedrijfscomplex nabij Roermond. Er waren plannen om er een te vervangen door een nieuwe papiermachine, maar daar is voorlopig van afgezien vanwege de moordende concurrentie. De overcapaciteit op de markt maakt de terugverdientijd van die miljoeneninvestering onzeker, stelt Gehlen.

Gehlen (50) volgde vijf jaar geleden Henk van Houtum (63) op als algemeen directeur. De voormalig topman is nog wel actief als commissaris van het bedrijf. Van Houtum bezit nog steeds alle aandelen.
 

Duurzaam profiel als onderscheid

Om zich als kleine papierproducent – omzet €60 mln, 200 werknemers – te kunnen onderscheiden tussen internationale reuzen als SCA en Kimberly-Clark, profileert Van Houtum zich met duurzame productie. De belangrijkste grondstof waar de Limburgers al decennia mee werken, is oud papier waar het de kleine vezels, kalk en inkt uithaalt en de cellulose gebruikt voor nieuw papier.

De onderneming gebruikt steeds meer andere grondstoffen dan oud papier. Voor de jaarlijkse productie van 70.000 ton papier komt nu al een derde van vezels van andere grondstoffen zoals drankverpakkingen.

Maar Gehlen realiseert zich dat, gezien de concurrentie, innoveren noodzaak is. Vandaar de investering, met een buitenlandse partner, in de productie van panelen van 100% gerecycled cellulosemateriaal die zonder lijm of hars zijn gemaakt. Gehlen heeft hoge verwachtingen van de samenwerking : ‘Een unieke stap in de geschiedenis van Van Houtum.’
 

Partner heeft aanvullende kennis

De Amerikaanse partner is Noble Environment Technologies. Dat heeft tien jaar onderzoek gedaan naar het procedé om duurzame panelen te maken uit afval. Inmiddels heeft het de technologie gepatenteerd. De samenwerking heeft de vorm van een joint venture. Gehlen: ‘Wij weten alles van vezels, van pulp, maar niet hoe je plaatmateriaal maakt. Die kennis heeft onze partner wel.’

Noble is volgens Eric Lotgens, ceo voor Noble Benelux, al enkele jaren actief in Europa. In Servië heeft het een productielijn opgezet waar cellulose reststromen worden gebruikt om panelen te maken. De ambitie is om behalve in Nederland op veel meer Europese locaties een productielijn op te zetten met een lokale partner.

Dit voorjaar arriveert in Swalmen de eerste productielijn van Noble. Dan kunnen proefmaterialen worden gemaakt. De planning is dat begin 2018 de lijn voor grootschalige productie operationeel is en dat deze pal naast de papiermachines komt te staan waar dan nog altijd toiletpapier en papieren handdoeken van de band rollen.

Bron: FD.nl - Tekst: Jan Verbeek - Foto: David Plas

Reageer op dit nieuwsbericht

Naam
Reactie
Welke kleur heeft de bovenste balk van de Nederlandse vlag?

Wij maken elkaar duurzaam

De Duurzame Tafel is een vereniging voor ondernemers en bestuurders die op een pragmatische manier willen leren over duurzaamheid. Door het organiseren van Tafelbijeenkomsten maken de leden ‘elkaar’ duurzaam: nieuwe inzichten, nieuwe denkkaders.
Meer over De Duurzame Tafel

Tafelnieuws

Meld je hier met je e-mailadres aan voor de nieuwsbrief van De Duurzame Tafel!

Lidmaatschap

Lid worden? In 2016 ben je al lid voor minder dan 1 euro per dag, 360 euro per jaar!