Logo De Duurzame Tafel
← Laatste nieuws

27 juli 2016

Duurzaamheid bedrijven wordt in de etalage gezetHalf september krijgen beursgenoteerde ondernemingen die benedengemiddeld presteren op sociale en milieuprestaties en geen duurzame strategie hebben een onaangename verrassing. Bloomberg, het bedrijf dat beleggers en journalisten informeert over de bedrijfsprestaties en financiële markten, gaat hun gebrekkige prestaties openbaar maken.

Dit besluit van Bloomberg en RobecoSAM, het bedrijf dat de ondernemingen analyseert en beoordeelt, is slecht nieuws voor de duurzame kneusjes — zij staan opeens in de etalage — maar goed nieuws voor de institutionele beleggers en pensioenspaarders. Zij krijgen op een eenvoudige manier informatie die de toekomstbestendigheid van hun beleggingsportefeuilles kan verbeteren.

Het delen van de belangrijkste prestaties van de bedrijven die door RobecoSAM worden beoordeeld voor de Dow Jones Sustainability Index via de database van Bloomberg is een grote omslag in het beleid van de Zwitserse vermogensbeheerder, die voorheen heel beperkt communiceerde over de uitkomsten van zijn beruchte Corporate Sustainability Assessment (CSA). De beoordeling door RobecoSAM wordt regelmatig door analisten en beoordeelde bedrijven een zwarte doos genoemd en de verwachting is dat de samenwerking met Bloomberg tot meer transparantie leidt.

Het systeem van RobecoSAM bestaat uit verschillende onderdelen. Elk jaar nodigt het rond de 3500 bedrijven uit om deel te nemen aan de assessment. Daarvan werden er vorig jaar ruim 1845 beoordeeld. Voor 864 bedrijven kwam de score tot stand via self-assessment waarbij de deelnemers zelf een vragenlijst invullen. De overige 981 bedrijven werden door RobecoSAM zelf beoordeeld op basis van publieke data. Tot voor kort maakte deze laatste groep wel deel uit van de RobecoSAM database, maar hiervan kwamen geen bedrijven in de Dow Jones Sustainability Index terecht. Dit jaar zijn 29 Nederlandse bedrijven uitgenodigd tegen 35 in 2015. Van deze 35 werden er 16 daadwerkelijk opgenomen in de DJSI. Dat betekent dat ze tot de top 20% van hun industrie behoren met hun duurzame strategie en prestaties.

"Veel uitgenodigde bedrijven realiseren zich niet dat ze op basis van publieke data toch beoordeeld worden."


Veel uitgenodigde bedrijven die geen self-assessment doen, zijn zich er niet van bewust dat ze op basis van publieke data toch beoordeeld worden. In september zullen vooral deze bedrijven, die over het algemeen lager scoren dan de ondernemingen die actief meedoen, verrast worden omdat een ongevraagde analyse van hun activiteiten voor beleggers en journalisten toegankelijk is.

In de Bloomberg database wordt niet de harde score gedeeld met de buitenwereld, maar worden de scores op alle criteria in vergelijking met de andere spelers in de sector getoond. Dat maakt het voor beleggers die een verantwoord beleggingsbeleid hebben gemakkelijker om een zogenoemde best-in-class keuze te maken: bovengemiddeld scorende bedrijven zijn aantrekkelijker om in te beleggen dan de ondernemingen die onder het gemiddelde blijven.

Onlangs heeft de Pensioenfederatie haar leden verplicht om verantwoording af te leggen over het verantwoord beleggingsbeleid. Uit de benchmark van de Vereniging van Beleggers in Duurzame Ontwikkeling (VBDO) blijkt dat 94% van de pensioenfondsen in bescheiden mate al duurzaamheidscriteria toepassen, maar dat zij er minder goed in slagen de positieve impact daarvan op hun vermogensbezit te laten zien.

Met de hulp van de relatieve scores van RobecoSAM en de publicatie daarvan door Bloomberg wordt die verantwoording eenvoudiger en zal duidelijk worden dat verantwoord beleggen een betere kwaliteit van de beleggingsportefeuille tot gevolg heeft. Wat op de lange en korte termijn tot een betere balans tussen maatschappelijk en financieel rendement leidt. Dat kunnen vooral de pensioenfondsen en levensverzekeringmaatschappijen goed gebruiken. Voor alle stakeholders is het voordeel dat minder duurzame bedrijven beter hun best zullen doen.


Bron: FD.nl - Illustratie: Hein de Kort - Josée van der Hoek is founding partner van Between-us, Marleen Janssen Groesbeek is lector Sustainable Finance & Accounting aan Avans Hogeschool. Op 8 september organiseert Between-us in Düsseldorf met RobecoSAM een bijeenkomst over de transformatie naar een circulaire economie.Reageer op dit nieuwsbericht

Naam
Reactie
Welke kleur heeft de bovenste balk van de Nederlandse vlag?

Wij maken elkaar duurzaam

De Duurzame Tafel is een vereniging voor ondernemers en bestuurders die op een pragmatische manier willen leren over duurzaamheid. Door het organiseren van Tafelbijeenkomsten maken de leden ‘elkaar’ duurzaam: nieuwe inzichten, nieuwe denkkaders.
Meer over De Duurzame Tafel

Tafelnieuws

Meld je hier met je e-mailadres aan voor de nieuwsbrief van De Duurzame Tafel!

Lidmaatschap

Lid worden? In 2016 ben je al lid voor minder dan 1 euro per dag, 360 euro per jaar!