Logo De Duurzame Tafel
← Laatste nieuws

21 juli 2016

​Leaserijder ziet hybride auto niet meer staanDe hybride auto, jarenlang de keus voor leaserijders die goedkoop willen rijden, is niet meer in trek. Nieuwe fiscale regels hebben de auto tegengewerkt. Dit blijkt uit cijfers van leasebedrijf LeasePlan. Volgens het bedrijf is nu nog maar 4% van alle nieuwe zakelijke auto's een plug-in hybride, terwijl dit vorig jaar nog 12% was.
 

Bijtelling

De verandering laat zien hoeveel invloed fiscale maatregelen hebben op de automarkt. Plug-in hybrides zoals de Mitsubishi Outlander waren enkele jaren geleden nog populair, aangezien zakelijke rijders deze auto tegen lage kosten privé konden rijden. De overheid stimuleerde het gebruik van de auto's, omdat deze zowel op benzine als elektriciteit kunnen rijden en daarmee in beginsel milieuvriendelijker zijn.

Het bijtellingstarief voor de auto's liep aleen stapsgewijs op en steeg dit jaar zelfs van 7% naar 15%. Wie een nieuw leasecontract afsluit, betaalt daardoor zo veel belasting dat het voordeliger is geworden een lichte benzineauto te kiezen. Het aandeel benzineauto's steeg zelfs met ruim een derde tot 58%. Onder meer de Volkswagen Passat, de Golf en de Opel Corsa zijn nu populaire modellen.

Tegelijkertijd verlengen meer leaserijders hun bestaande contract, stelt LeasePlan. Wie bij het begin van zijn contract een lage bijtelling had, houdt de hele contractsperiode dat lage tarief. Door een contract te verlengen kan een leaserijder de lagere tarieven nog wat langer aanhouden.
 

Elektrisch rijden

Er was al langer kritiek op de fiscale voordelen van plug-in hybrides. Deze auto's kunnen schoon rijden, maar de eigenaar moet dan wel na bijna elke rit zijn accu opladen. In de praktijk lukt dit niet altijd en dan valt het milieuvoordeel wat tegen. Mede daarom paste het kabinet de belastingvoordelen aan.

De laagste bijtelling is nu te vinden bij volledig elektrische auto's. In dit geval moet de leaserijders 4% van de nieuwwaarde van de auto bij zijn belastbaar inkomen optellen. Toch vinden veel leaserijders zo'n stekkerauto nog een brug te ver, stelt LeasePlan. Het aandeel elektrische auto's groeide sinds afgelopen jaar van 1% naar 2%.

Bron: fd.nl

Reageer op dit nieuwsbericht

Naam
Reactie
Welke kleur heeft de onderste balk van de Nederlandse vlag?

Wij maken elkaar duurzaam

De Duurzame Tafel is een vereniging voor ondernemers en bestuurders die op een pragmatische manier willen leren over duurzaamheid. Door het organiseren van Tafelbijeenkomsten maken de leden ‘elkaar’ duurzaam: nieuwe inzichten, nieuwe denkkaders.
Meer over De Duurzame Tafel

Tafelnieuws

Meld je hier met je e-mailadres aan voor de nieuwsbrief van De Duurzame Tafel!

Lidmaatschap

Lid worden? In 2016 ben je al lid voor minder dan 1 euro per dag, 360 euro per jaar!