Logo De Duurzame Tafel
← Laatste nieuws

21 juli 2016

ARN publiceert duurzaamheidverslag 2015ARN heeft in haar vandaag verschenen duurzaamheidverslag de recyclingprestatie gepubliceerd van de Nederlandse autobranche over het jaar 2015. Dit is het jaar waarin volgens de Europese autowrakkenrichtlijn 95% hergebruik en nuttige toepassing gerealiseerd moet zijn. De Nederlandse autobranche zit daar dus met een resultaat van 97% ruimschoots boven. Dit is mogelijk door nauwe samenwerking binnen de autoketen - in het bijzonder met de autodemontagebedrijven en shredderbedrijven – onder regie van ARN.
 

Uit duurzaamheidverslag ARN over 2015 blijkt: Nederlandse autoketen voldoet aan Europese doelstelling door recyclingprestatie van 97,0% in 2015

Arie de Jong, algemeen directeur ARN: “Voor mij is deze mijlpaal het bewijs dat dat autorecycling iets is dat we alleen door nauwe samenwerking kunnen bereiken; daar ben ik trots op.” De bijdrage van de PST-fabriek (PST: post shredder technologie) in de totale recyclingprestatie van Nederlandse autowrakken wordt met de proeven die ARN vorig jaar heeft gedaan voor het eerst goed zichtbaar. De fabriek heeft door in 2015 zo’n 40.000 ton shredderafval te verwerken, de laatste, lastige 12 procenten behaald van de 97%. De Jong: “Daarmee is de installatie een onmisbare schakel in de keten die nodig is om te blijven voldoen aan de 95% doelstelling.”
 

Nauwkeurig meetinstrument

De rapportage is mede onderbouwd door drie shredderproeven die ARN in 2015 heeft uitgevoerd in samenwerking met de drie shredderbedrijven in Nederland. De shredderproeven maken een nauwkeurige en betrouwbare berekening van het recyclingdeel van de shredderbedrijven en de PST-fabriek mogelijk.
 

Recyclingkosten voor Nederlandse wrakken verder omlaag

ARN blijft als uitvoeringsorganisatie de komende jaren in nauwe samenwerking met haar ketenpartners de regie voeren in de autorecyclingketen. ARN en haar opdrachtgever RAI Vereniging hebben hun overeenkomst vorig jaar met vijf jaar verlengd. Onderdeel van de hernieuwde afspraken is de verplichting om de recyclingkosten over de gehele keten verder omlaag te blijven brengen. De Jong: “De keten is volwassen geworden, met het 5-jarige bestaan van de PST-fabriek is de installatie definitief uit de opstartfase. Het is onze streven om naast verlaging van kosten, de opbrengsten van de fabriek te verhogen door het produceren van hoogwaardigere materialen. Op deze wijze dragen we ook bij aan echt circulaire autorecyclingketen, dat is onze missie.”

Lees het duurzaamheidverslag online.

Bron: ARN.nl

Reageer op dit nieuwsbericht

Naam
Reactie
Welke kleur heeft de onderste balk van de Nederlandse vlag?

Wij maken elkaar duurzaam

De Duurzame Tafel is een vereniging voor ondernemers en bestuurders die op een pragmatische manier willen leren over duurzaamheid. Door het organiseren van Tafelbijeenkomsten maken de leden ‘elkaar’ duurzaam: nieuwe inzichten, nieuwe denkkaders.
Meer over De Duurzame Tafel

Tafelnieuws

Meld je hier met je e-mailadres aan voor de nieuwsbrief van De Duurzame Tafel!

Lidmaatschap

Lid worden? In 2016 ben je al lid voor minder dan 1 euro per dag, 360 euro per jaar!