Logo De Duurzame Tafel
← Laatste nieuws

21 juni 2016

Beleggers staan in de rij voor ‘groene hypotheken’Hypotheekbedrijf Obvion heeft deze week €500 mln opgehaald met een groene hypotheekgerelateerde obligatie. Het is de eerste keer wereldwijd dat een partij een zogeheten 'residential mortgage backed security' (rmbs) uitgeeft die het stempel groen meekrijgt.

Dat stempel heeft te maken met het feit dat Obvion de half miljard zal gebruiken om hypotheken te herfinancieren voor energiezuinige huizen. Dat zijn huizen met het energielabel A of B of woningen waarvan het energielabel met ten minste twee stappen is verhoogd door klimaatvriendelijke aanpassingen zoals dubbel glas.

De belangstelling voor de lening was groot, weet Rabo-bankier Gijs Gunterman. Hij zat in het team dat de obligatie die een rente heeft van driemaands euribor plus 30 basispunten in de markt zette. ‘Er was voor €1,2 mrd ingetekend’, vertelt hij. ‘En €900 mln daarvan kwam van groene beleggers. Obvion heeft er dan ook voor gekozen om alleen dat type belegger mee te laten doen met deze lening.’

Het Nederlandse pensioenfonds ABP, dat al een tijdje een beleggingsbeleid voert waarbij duurzaamheid een belangrijkere rol speelt, is een van de investeerders in de groene hypotheken. Het fonds dat onder meer de pensioenen van ambtenaren verzorgt, steekt €56 mln in de lening.

De markt voor groene obligaties is - vergeleken met de totale obligatiemarkt - nog klein, maar wel groeiende. Steeds meer beleggers geven aan dat duurzaam investeren op de agenda staat. Databedrijf Bloomberg verwacht dat er dit jaar voor $56 mrd van dit type leningen in de markt wordt gezet, $10 mrd meer dan vorig jaar.

Bron: Fd.nl. Giel ten Bosch

Reageer op dit nieuwsbericht

Naam
Reactie
Welke kleur heeft de onderste balk van de Nederlandse vlag?

Wij maken elkaar duurzaam

De Duurzame Tafel is een vereniging voor ondernemers en bestuurders die op een pragmatische manier willen leren over duurzaamheid. Door het organiseren van Tafelbijeenkomsten maken de leden ‘elkaar’ duurzaam: nieuwe inzichten, nieuwe denkkaders.
Meer over De Duurzame Tafel

Tafelnieuws

Meld je hier met je e-mailadres aan voor de nieuwsbrief van De Duurzame Tafel!

Lidmaatschap

Lid worden? In 2016 ben je al lid voor minder dan 1 euro per dag, 360 euro per jaar!