Logo De Duurzame Tafel
← Laatste nieuws

20 mei 2016

Plastic van sixpack bier kun je straks gewoon opetenNu nog worden de zes blikjes bier die je bij elkaar in de supermarkt koopt bij elkaar gehouden door plastic, dat het milieu vervuilt. Straks wordt dat biologisch afbreekbaar en je zou het zelfs kunnen opeten. Heb je meteen een hapje bij je biertje!

Als het plastic dat nu nog om sixpacks zit in het milieu komt, dan kan dat uiteindelijk in de plasticsoep in de oceaan terecht komen. Dieren in de zee kunnen er dan in stikken, erin verstrikt raken en het plastic is giftig. Maar brouwer Saltwater Brewery uit Florida heeft daar wat op gevonden.

Zoals de naam al zegt hebben de oprichters van de brouwerij een grote passie voor de oceaan. 
 

Afval van brouwproces

Het alternatief dat nu is bedacht wordt vanzelf afgebroken en het is eetbaar. Het verpakkingsmateriaal is gemaakt van tarwe en gerst dat overblijft bij het brouwproces.

Dieren kunnen beter het voedsel dat ze normaal eten binnenkrijgen, maar het verpakkingsmateriaal is in ieder geval niet schadelijk voor ze, zegt de brouwer. Uiteindelijk wil Saltwater Brewery ook nog andere natuurlijke vezels en bijproducten van andere bieren, zoals stouts en IPA's in het materiaal opnemen.
 

Later dit jaar wordt productie opgeschaald

Vorige maand werden er nog maar 500 verpakkingen van het nieuw materiaal gemaakt, maar het is de  bedoeling om aan het eind van de zomer of begin van de herfst de productie dusdanig te hebben opgevoerd dat ook aan andere brouwers kan worden geleverd.

In eerste instantie richt Saltwater Brewery zich daarbij op microbrouwerijen, die speciaalbieren brouwen.
 

Recyclen is natuurlijk nóg beter, maar ja...

De brouwer weet dat het grote probleem van plastic afval hierdoor niet volledig wordt opgelost. ''Als we alle plastic zouden recyclen, dan zou deze oplossing niet hoeven worden bedacht, maar de realiteit is dat we plastic niet in voldoende mate recyclen''.

Bron: RTL Z, beeld © Saltwater Brewery

Reageer op dit nieuwsbericht

Naam
Reactie
Hoeveel is 4 plus 3?

Wij maken elkaar duurzaam

De Duurzame Tafel is een vereniging voor ondernemers en bestuurders die op een pragmatische manier willen leren over duurzaamheid. Door het organiseren van Tafelbijeenkomsten maken de leden ‘elkaar’ duurzaam: nieuwe inzichten, nieuwe denkkaders.
Meer over De Duurzame Tafel

Tafelnieuws

Meld je hier met je e-mailadres aan voor de nieuwsbrief van De Duurzame Tafel!

Lidmaatschap

Lid worden? In 2016 ben je al lid voor minder dan 1 euro per dag, 360 euro per jaar!