Logo De Duurzame Tafel
← Laatste nieuws

31 maart 2016

Nederland ligt ver achter met groene stroomNederland is op Frankrijk na het verst verwijderd van de doelen voor groene energie. Vorig jaar werd nog maar 5,5% van alle energie duurzaam opgewerkt, terwijl dit over vier jaar 14% moet zijn.

Hiermee ligt Nederland nog ver af van de EU-Richtlijn Hernieuwbare Energie voor 2020, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag op basis van Eurostatcijfers. Alleen Frankrijk ligt nog verder af van het doel. In dit land moet het aandeel nog met 8,7 procentpunt stijgen.
 

Energiewende

Buurland Duitsland heeft na de kernramp van Fukushima sterk ingezet op groene stroom (energiewende) waardoor de hoeveelheid duurzame energie in het land aanzienlijk toenam van 5,8% in 2004 naar 13,8% vorig jaar.

Maar het land heeft een aandeel van 18% als doel gesteld voor 2020. Dit betekent dat er ook in Duitsland de komende jaren nog meer bronnen voor duurzame energie bij zullen moeten komen.

Zweden heeft de doelen al gehaald. Het land sprak af om in 2020 de helft van alle verbruikte energie duurzaam op te wekken. Zweden heeft veel waterkrachtcentrales, waardoor de hoeveelheid groene stroom in 2004 al groot was (38,7%). Het Scandinavische land heeft nu een aandeel van 52,6%.
 

Europees doel

Van de 28 EU-landen is het doel 20% in 2020. De gemiddelde productie in de EU kwam vorig jaar uit op 16%.

Bron: FD.nl, Jeroen Koot

Reageer op dit nieuwsbericht

Naam
Reactie
Welke kleur heeft de middelste balk van de Nederlandse vlag?

Wij maken elkaar duurzaam

De Duurzame Tafel is een vereniging voor ondernemers en bestuurders die op een pragmatische manier willen leren over duurzaamheid. Door het organiseren van Tafelbijeenkomsten maken de leden ‘elkaar’ duurzaam: nieuwe inzichten, nieuwe denkkaders.
Meer over De Duurzame Tafel

Tafelnieuws

Meld je hier met je e-mailadres aan voor de nieuwsbrief van De Duurzame Tafel!

Lidmaatschap

Lid worden? In 2016 ben je al lid voor minder dan 1 euro per dag, 360 euro per jaar!