Logo De Duurzame Tafel
← Laatste nieuws

14 december 2015

​Nederlands bedrijfsleven ziet veel kansen in klimaatakkoord'Er ligt een wereldmarkt voor ons open. Onze CO2-arme technologie zullen we internationaal veel gemakkelijker kunnen vermarkten.' Dat was de reactie van Frits de Groot, teammanager milieu en energie bij VNO-NCW, zaterdag in Parijs op het die avond aldaar gesloten klimaatakkoord. Een rondgang langs het bedrijfsleven bevestigt dat beeld.
 

Iedereen elektrisch rijden

Een voorbeeld van de nieuwe kansen is Fastned, dat afgelopen jaar zijn netwerk van snellaadstations voor elektrische auto’s langs de snelweg uitbreidde van 19 naar vijftig. ‘Diesel en gas is niet de toekomst', zegt directeur Michiel Langezaal. 'Dus dat betekent elektrisch rijden. Dat kan niet anders.’

Nederland telt nu tienduizend volledig elektrische auto’s op een wagenpak van acht miljoen. Dat is nog niet veel maar Langezaal weet uit gesprekken met autofabrikanten dat achter de schermen nagedacht wordt aan volledige elektrificatie.
 

Nieuwe windparken

‘Als alle auto’s elektrisch worden, schatten wij in dat dit leidt tot 30% meer stroomvraag in de BV Nederland’, zegt Bram Poeth, directeur van Eneco Zakelijk. Daarbovenop komt nog een extra stroomvraag doordat woningen meer door bijvoorbeeld warmtepompen zullen worden verwarmd.

De energieproductie, waarvan nu 5,6% uit hernieuwbare energiebronnen komt, moet grotendeel nog worden verduurzaamd. Dat vereist fors en versneld investeren in hernieuwbare energie, zoals in nieuwe windparken.
 

Afval en offshore

Van Gansewinkel, het grootste afvalbedrijf van Nederland, met €960 mln omzet, ziet tal van kansen. ‘Hier liggen absoluut mogelijkheden, zeker voor onze sector. Door grondstoffen terug te winnen uit reststromen, wordt naast een oplossing voor grondstoffenschaarste ook een nadrukkelijke bijdrage geleverd aan een oplossing voor het klimaatvraagstuk. Afvalmanagement en recycling is een vakgebied waar we in de Benelux en Duitsland echt mee vooroplopen en dit is dan ook een prima exportproduct', aldus een woordvoerder.

‘De benodigde energietransitie is zeker een markt voor Van Oord', reageert het baggerbedrijf. 'We zitten in Nederland slechts op 5% duurzaam opgewekte energie. Door meer focus, aandacht en vaart in energie-opwekking op zee wordt offshore-windindustrie nog aantrekkelijker en goedkoper en kan duurzame energie uitgroeien naar 20% en meer als we dat willen.'
 

Boeren voor bioplastics

Daan Dijk, directeur sustainable business development van Rabobank, voorziet grote kansen voor de IT-sector en voor de biotechnologie in combinatie met de landbouw, de agribusiness. ‘De IT is nog lang niet op zijn piek en is een heel belangrijke, onderliggende sector, wijdvertakt, die de efficiëntie in de hele waardeketen enorm kan verhogen.’

Daarnaast de landbouw. ‘Die kan met biotechnologie moleculen leveren voor de productie van bioplastics maar ook hoogwaardige eiwitten uit planten extraheren ter vervanging van dierlijke eiwitten.' Nu nog wordt 60% van alle landbouwgrond in de wereld besteed aan de productie van veevoeder, en slechts 32% is direct voor voedsel.
 

Kansen voor de chemie

De chemie wil met het oog op het klimaatakkoord zeker investeren, reageert de brancheorganisatie VNCI, onder meer in de ontwikkeling van biobased grondstoffen.

Chemieconcern DSM verwacht dat de chemie zeker van het klimaatakkoord zal profiteren. 'Innovatieve chemische producten en materialen helpen in de totale keten — landbouw- auto-industrie, consumentenproducten, verpakkingsindustrie en transport — vaak meeremissies te voorkomen, dan dat er aan emissies is uitgestoten tijdens de productie. Voor DSM en al onze klanten waar we mee samenwerken is dit akkoord dus inderdaad een positieve impuls, wereldwijd'.

Bron: Fd.nl, door Richard Smit, Jan Verbeek en Hans Verbraeken

Reageer op dit nieuwsbericht

Naam
Reactie
Welke kleur heeft de onderste balk van de Nederlandse vlag?

Wij maken elkaar duurzaam

De Duurzame Tafel is een vereniging voor ondernemers en bestuurders die op een pragmatische manier willen leren over duurzaamheid. Door het organiseren van Tafelbijeenkomsten maken de leden ‘elkaar’ duurzaam: nieuwe inzichten, nieuwe denkkaders.
Meer over De Duurzame Tafel

Tafelnieuws

Meld je hier met je e-mailadres aan voor de nieuwsbrief van De Duurzame Tafel!

Lidmaatschap

Lid worden? In 2016 ben je al lid voor minder dan 1 euro per dag, 360 euro per jaar!