Logo De Duurzame Tafel
← Laatste nieuws

22 april 2016

‘Hardware en software’: de leefbare en duurzame ZuidasDuurzaamheid op de Zuidas laat zich vaak meten in CO2-reductie, zonnepanelen en BREEAM-certificaten. Woensdag 20 april kregen de leden van De Duurzame Tafel een heel ander beeld over het meest ambiteuze deel van Amsterdam. Een verhaal over lichtgevende schommels, wonen op de Zuidas en het uitzicht van Rijkman Groenink. ‘Vaak gaat het over de hardware van de Zuidas, het geld en de gebouwen, vandaag maken jullie kennis met de software, de zachte kant.’
 

Het begon met de ABN…

De ontvangst was bij de grote maquette van Dienst Zuidas. Martijn de Wit, stedenbouwkundige van de gemeente Amsterdam, vertelde over hoe plan Zuid van Berlage overgaat in de Zuidas. ABN AMRO maakte eind jaren ’80 de beslissing hun hoofdkantoor te plaatsen vlakbij het station Zuid WTC, op 6 minuten afstand van Schiphol. Niet de gewenste locatie van de gemeente, die het hoofdkantoor graag aan de door Rem Koolhaas ontworpen IJ-as, bij het Centraal Station, wilde hebben. De komst van ABN AMRO was de start van de Zuidas als financieel district. Het gebied behelst grofweg alles van de Amstel, via RAI en WTC tot aan het voormalige hoofdkantoor van ING, ‘De Schoen’ in de volksmond. ‘In het kader van duurzaamheid zijn twee bijzonderheden te benoemen: zowel het duurzaamste nieuwbouwkantoor (volgens BREEAM), The Edge van Deloitte en AKD, als het duurzaamste bestaande kantoorgebouw, ABN AMRO, staan aan de Zuidas.’
 

Steeds meer een woongebied

Martijn neemt ons mee langs de ‘torens en stadskastelen’ die er zijn gebouwd de afgelopen twintig jaar en geeft een blik op de toekomst. De snelweg gaat met het Zuidasdok onder de grond en wordt verbreed. Ook zal het gebied steeds meer een woongebied worden. Over een jaar of tien staan er 7000 woningen in een grootstedelijke opzet, denk aan luxe hoge appartementencomplexen. Martijn vindt ook de vrije hoogte van drie meter die de gemeente eist een vorm van duurzaamheid: ‘de woningen zijn dus weer om te bouwen naar andere functies in de loop van de tijd.’
 

De schuine zijde van The Rock verklaard

Erik de Boer en Wabe van Enk, de hoofdredactie van PropertyNL, leiden ons rond door het gebied en vertellen een verhaal doorspekt met lichte kritiek en anekdotes. Nu weten we dat volgens de overlevering ABN AMRO een paar eisen heeft opgenomen bij de bouw van hun hoofdkantoor. ‘Vrij uitzicht richting Schiphol moet zijn gegarandeerd vanuit de bestuurskamer. Dit is de reden waarom de naastgelegen toren The Rock een schuine zijde heeft.’ Verder bekijken we woningontwikkelingen zoals 900 Mahler en OpZuid en herkennen een stijl met grote groene daktuinen en terrassen, zo typerend voor Zuidas. We besluiten de ronde met Erik en Wabe door te spreken over de herontwikkeling van een pand uit de jaren '70 tot het nieuwe kantoor van de Postcodeloterij: een duurzaam pand waarvoor zowel leden van de loterij als medewerkers ideeën hebben aangedragen. Het pand wordt nu tijdelijk gebruikt door restaurant BAUT. 
 

De Nieuwe Poort

Het laatste deel van ons programma vindt plaats in De Nieuwe Poort. Hier vertelde Olivier Otten, directeur van Hello Zuidas, over het net gepresenteerde Duurzaamheidsverslag 2015. Voor zover hij weet is de Zuidas het enige gebied wereldwijd dat zijn duurzaamheid meet. Doelstellingen gaan niet alleen over mobiliteit, afval en energie, maar ook over community-vorming. Zo is Hello Zuidas betrokken bij het maken van een magazine en verschillende evenementen waar ‘Zuidasbewoners’ elkaar ontmoeten. Trots is hij op de nieuwe fietsparkeergarages en het fietsverwijzingssysteem dat op de rol staat. Als gebiedsmanagementorganisatie werkt Hello Zuidas mee aan het verbeteren van het gebied in een publiek-private samenwerking: naast de gemeente Amsterdam zijn ook bijna alle huurders en eigenaren van gebouwen participant in de vereniging. 
 

Leef Zuidas

Namens het programma Leef Zuidas van de gemeente Amsterdam is Kirsten van den Hul aanwezig om te spreken over de ‘software’ van de Zuidas. ‘De focus ligt vaak op de hardware, zoals gebouwen en rendementen, maar een leefbaar gebied draait om software: voel je je ergens plezierig?’ Kirsten neemt ons mee in een aantal met gebruikers en bewoners geformuleerde dromen: van ‘lichtgevende schommels voor volwassenen’ tot een ‘club die 24/7 open is, zodat je als je net bent komen vliegen uit een andere tijdzone altijd een goede steak kunt eten, al is het zes uur ’s ochtends.’ In de verschillende fases van de ontwikkeling van nieuwe gebouwen en deelgebieden is Leef Zuidas aangehaakt om de ‘geformuleerde dromen’ te verwezenlijken. En zo een prachtige woon- en werkwijk te realiseren.
 

Duurzaam dromen doen!

Een ambitieus gebied dat zaken waar maakt: concrete stappen maakt en dromen realiseert. Duurzame dromen maken een duurzaam woon- en werkgebied.

De Duurzame Tafel dankt Kirsten van den Hul, Sasja Albersen, Martijn de Wit, Wabe van Enk, Erik de Boer en Olivier Otten.
 

Foto's

 

Zie ookReageer op dit nieuwsbericht

Naam
Reactie
Hoe heet het dier met een slurf?

Wij maken elkaar duurzaam

De Duurzame Tafel is een vereniging voor ondernemers en bestuurders die op een pragmatische manier willen leren over duurzaamheid. Door het organiseren van Tafelbijeenkomsten maken de leden ‘elkaar’ duurzaam: nieuwe inzichten, nieuwe denkkaders.
Meer over De Duurzame Tafel

Tafelnieuws

Meld je hier met je e-mailadres aan voor de nieuwsbrief van De Duurzame Tafel!

Lidmaatschap

Lid worden? In 2016 ben je al lid voor minder dan 1 euro per dag, 360 euro per jaar!